Budapest fõbb nevezetességei

 

Gellért-hegy

A hegy Budapest egyik legszebb kilátását nyújtja a látogatók számára. Nevét a kereszténység magyarországi elterjesztésében nagy szerepet játszó Gellért püspökrõl kapta. A Gellért-hegy tetején található a Citadella, melyet a XIX. században a város megfigyelése céljából építettek. Ennek köszönhetõen az erõd teraszairól csodálatos kilátás nyílik a városra, melyet a felállított teleszkópok segítségével tehetünk teljessé. A Szabadság-szobor a náci uralom alól való felszabadulás emlékét õrzi. A Gellért hegy alatt több gyógyfürdõ is üzemel: a Rác Fürdõ, a Rudas Fürdõ és a Gellért Fürdõ. Budapest gyógyfürdõi.

térkép >> 

Budai Vár - Királyi palota

A Várhegy déli részén található a Királyi Palota. Az eredetileg középkorban épített palota a török hódítás idején szinte teljesen megsemmisült. A barokk stílusú palota a XVII-XIX. századok alatt nyerte el mai formáját. A Palota kulturális intézményeknek és múzeumoknak ad otthont (Széchenyi Könyvtár, Magyar Nemzeti Galéria, Kortárs Mûvészeti Múzeum - Ludwig Gyûjtemény, Budapesti történeti Múzeum).

térkép >>

Budai vár - Várnegyed

A Budai Várnegyedet kedves utcái, régi házai, gázlámpái és csodálatos mûemlékei teszik Budapest leghangulatosabb sétáló negyedévé. A Dísz tér és a Mátyás templom közti területet középkori épületek, és XVII. századi barokk és copf paloták díszítik. A városrész egyik egyedülálló jellegzetessége a házak kapualjában található ülõfülkék, melyek valószínûleg a vendégek kíséretének várakozására szolgált.

A várnegyed is számtalan érdekes kiállítással büszkélkedhet: Hadtörténeti Múzeum, Arany Sas Patikamúzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Középkori Zsidó Imaház, Telefónia Múzeum, Zenetörténeti Múzeum.

Itt található a Budapest Hilton Hotel, a világ egyik legszebb Hilton szállodája, oldalszárnyába egy középkori dominikánus kolostor maradványait építették be.

A vendéglátóhelyek közül kiemelésre érdemes a XIX. században alapított Ruszwurm cukrászda, melyben a korabeli, eredeti berendezés, és a régi receptek szerint készülõ híres édességek várják a vendégeket.

Budai vár - Szentháromság tér

A Várnegyed központjában található tér közepén áll a Szentháromság Szobor, a régi budai városháza és a Mátyás templom, valamint a magyar Borok Háza.

térkép >>

Budai vár - Halászbástya

A Mátyás-templom mellett, a középkori halpiac helyén épült meg 1905-ben. Célja a Várnegyed lezárására, és a Pestrõl látható panoráma díszítése. Ezt a városképet az UNESCO 1988-ban a Világörökség listájára is felvette.

térkép >>

Budai vár - Mátyás Templom

A templom szinte egyidõs a Királyi Palotával. Az eredetileg a XIII. században épített templomot a századok folyamán többször is újjáépítették. A törökök 1541-ben elfoglalták Budát, és dzsámivá alakították a templomot, amelynek freskóit lemeszelték. A Mátyás templom a végleges formáját a XIX. században nyerte el, amikor a ma is látható neogótikus stílusban újjáépítették. Falait bibliai jelenetek és a magyar történelem legfontosabb eseményei díszítik. A templom kitûnõ akusztikával rendelkezik ezért gyakoriak az itt tartott hangversenyek.

térkép >> 

Budai vár - Mária Magdolna torony

A volt budai helyõrségi templom a második világháború idején elpusztult, csak a templom toronyrésze maradt meg, amely ma kilátóként üzemel. A tornyból minden nap félóránként harangjáték csendül fel.

Budapest legszebb hídjai:

Lánchíd

Budapest legszebb hídjai:

Erzsébet híd

Budapest legszebb hídjai:

Szabadság híd

Budapest legszebb hídjai:

Margit híd

Belváros

Budapest belvárosának központja a Vörösmarty tér és a Váci utca. A téren található a patinás Gerbaud cukrászda és a divatos Art Café, amelyek közkedveltek a külföldi látogatók körében. Budapest legismertebb sétálóutcája a Váci utca, melyen kávézók, éttermek, és üzletek sora váltogatja egymást. Ugyancsak közkedvelt sétáló terület a Dunakorzó, mely a Duna pesti oldalán halad a Lánchídtól az Erzsébet hídig. A belváros nevezetessége a Vigadó koncert és bálterem, ahol korábban olyan mûvészek léptek fel, mint Liszt Ferenc, Wagner, Richard Strauss, Bartók és Kodály.

térkép >>

Szent István Bazilika

A fõváros legnagyobb (8500 fõt befogadni képes) templomát 60 év alatt építették fel az 1800-as évek közepétõl kezdve. Az építkezésre két mûvészeti korszak a klasszicizmus és az eklektika volt hatással. A névadó Szent Istvánt, a magyar állam és egyház alapító királyát, több kivételes mûalkotás is idézi a templomban. A bazilika kupolája Budapesten egyedülálló, 360 fokos körpanorámát kínál a látogatóknak 65 méter magasságból. A felfelé vezetõ út nagy részét liftek biztosítják.

térkép >>

Parlament

Az eklektikus épület a századfordulón készült el, Budapest és a Dunai panoráma szimbólumává vált. A sok kis torony és a kõcsipke a város egyik legdekoratívabb épületévé teszi. A világ egyik legnagyobb parlamentként funkcionáló épülete. A vendégek tiszteletet parancsoló kõoroszlánok között léphetnek be az épületbe, majd díszes lépcsõn jutnak el a kupolaterembe, amely a legelegánsabb állami fogadások színhelye. Innen nyílik a két szimmetrikus szárny, mely egykor az alsó- és a felsõháznak adott otthont. A Parlament belsõ terei, és díszítése mindenképpen megér egy látogatást. A Parlament ad otthont a magyar Szent Koronának és a koronázási ékszereknek. Az épület látogatható, lásd programlehetõségek.

térkép >>

Nagyvásárcsarnok

Budapest legnagyobb és legimpozánsabb fedett piaca a XIX. század végén épült. Ma is nagy forgalmú, pezsgõ életû piac, amelyet meglátogatni mindenképp érdemes, mert képet ad az átlag magyar hétköznapokról is.

Zsinagóga

3000 férõhelyével Európában az elsõ, a világon a második legnagyobb mûködõ zsinagóga. A múlt század közepén épült romantikus stílusban az akkor harmincezer lelket számláló és nagy részben a városnak ezen a területén lakó pesti hitközség számára. Hatalmas csarnokterét - a korban rendkívüli újdonságnak számító - öntöttvas oszlopok és ívek hordják. Tõszomszédságában mûködik a Zsidó Múzeum.

térkép >>

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyarország legjelentõsebb tudományos gyûjteménye. A múzeumban kapott helyet Magyarország népének története a honfoglalásig és a honfoglalástól 1990-ig. A múzeum állandó kiállításai között Ásvány- és Kõtárat, Növény-, Állat- és Õslénytárat, az ország különbözõ területeirõl származó római kori és középkori kõemlékek gyûjteményét láthatjuk. Az épülethez fontos történelmi események fûzõdnek: itt olvasták fel a 1848-as Szabadságharc idején a márciusi ifjak kiáltványát és itt szavalta el Petõfi Sándor a nemzeti dalt. A múzeum ma is a március 15-i megemlékezések központja.

térkép >>

Magyar Állami Operaház

Budapest a világ egyik legszebb operaházával büszkélkedhet, melyben kilencévi munka után, 1884-ben tartották meg a nyitóelõadást. Az Ybl Miklós által alkotott palota lépcsõházát és nézõterét a kor legnagyobb magyar festõinek freskói díszítik. Elsõ igazgatója Erkel Ferenc volt, de éveken át igazgatta Gustav Mahler, és saját operájának bemutatóját kétszer is rendezte itt Puccini. Jelentõs vendégkarmesterei között egyaránt megtalálható Otto Klemperer, Sergio Failoni és Lamberto Gardelli. Az európai operaházak között ma is vezetõ helyet foglal el. Az épületet nem operarajongóknak is élmény megtekinteni.

térkép >>

Pesti Broadway

(Az Operaház és az Oktogon között terül el.)
Színházak, mulatók, klubok, és egy-egy múzeum kínál sokszínû program ajánlatot a környezõ utcákban. Hagyományosan a Nagymezõ utcát hívták pesti Broadway-nek színházai miatt. Itt mûködik az Operettszínház, a Tivoli Színház, a Mikroszkóp nevû kabaré és a társulat nélküli Thália Színház. Ma azonban az esti szórakozás színterei egyre inkább a Zeneakadémia és a Liszt Ferenc tér környéke felé terjeszkedik.

Zeneakadémia

Az Andrássy út és az Oktogon tér közelében helyezkedik el az 1875-ben alapított Zeneakadémia, mely ma a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskola. Elsõ elnöke az alapításban is komoly szerepet játszó, késõbbi névadója, Liszt Ferenc, míg elsõ igazgatója Erkel Ferenc volt. Az intézmény nemcsak a felsõfokú zenei és a mûvészképzést szolgálja, hanem egyben a fõvárosi koncertélet központja is. Kitûnõ akusztikájú nagytermében 1200, kistermében 400 zeneszeretõ foglalhat helyet.

Hõsök tere

Az Andrássy út végén a magyar történelem fontos részeit felidézõ Hõsök tere található. A tér közepén 36 méter magas kõoszlopon áll Gábriel arkangyal szobra. A legenda szerint az angyal megjelent államalapító Szent István királyunk álmában és elhozta neki a koronát. Az oszlop talapzatán áll a honfoglaló legendás 7 vezér szobra, míg a két félkörbõl álló oszlopcsarnok figurái a magyar történelem híres királyait, uralkodóit és személyiségeit mutatja be. A szoborcsoport eleganciáját és a tér ünnepélyességét fokozzák a tér két oldalán álló antik formájú múzeumépületek, a Szépmûvészeti Múzeum és a Mûcsarnok.

térkép >>

 

Fõvárosi Állat és Növénykert

A századelõ hangulatát idézõ mûemlék-állatkert a világ egyik legrégibb állatkertje, melyben több mint ötszáz féle állat és 4000 féle növény él.

térkép >>

 

Vidámpark

A Városligetben található Vidámparkban Óriáskerék, hullámvasút, céllövölde, körhinta, dodzsem és még sok érdekesség várja a szórakozni vágyókat.

térkép >>

Vajdahunyad vára

A Városliget talán legérdekesebb épületcsoportja. Eredetileg a honfoglalás ezredik évfordulójára rendezett kiállításra készült fából és kartonból, építészeti múltunk bemutatására. Elemei az országban található, a különbözõ történeti stílusokra legjellemzõbb épületrészek kicsinyített reprodukciói. Ezer év magyar építészete áll így elõttünk az együttesben, amely akkora sikert aratott, hogy késõbb kõbõl is meg kellett építeni. Az épületegyüttes otthont ad a Magyar Mezõgazdasági Múzeumnak.

térkép >>

Nyugati Pályaudvar

Egy régi kisebb pályaudvar helyére épült, a körút kiépítésével egy idõben a híres párizsi Eiffel iroda tervei szerint. Az impozáns vasszerkezetû csarnok és épület a korabeli Európa egyik legkorszerûbb pályaudvara és Pest egyik legszebb épülete lett (1877). A pályaudvar mögött bevásárló központot, mozi centrumot, a város második Hilton szállodáját, sétaparkokat, mini Niagara zuhatagot, kulturális- és iroda épületeket találhatunk.

Click for Budapest, Hungary Forecast
.: keresés :.
Buda Villa Pansio